Nasza kuchnia

wyróżnia się swoją naturalnością i nowoczesnością. Staramy się, aby możliwie większość produktów była ekologiczna lub pochodzi od lokalnych, sprawdzonych rolników. Bazujemy na lokalnych produktach zgodnie z polskim kalendarzem sezonowości.

Posiłki przygotowywane są na bazie starannie dobranych produktów:

  • świeżych, sezonowych warzyw, ziół,
  • najlepszego mięsa (głównie indyk),
  • wartościowych kasz (jaglana, gryczana głównie biała, a także prażona, quinoa/komosa ryżowa, amarantus, orkiszowa, jęczmienna pęczak / mazurska),
  • wysokiej jakości tłuszczów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju kokosowego,
  • nierafinowanych olejów tłoczonych, masła klarowanego

Unikamy smażenia, większość potraw pieczemy w piecu lub gotujemy na parze, nie stosujemy sztucznych wzmacniaczy smaku, wyłączyliśmy z użycia współczesną pszenicę i biały cukier.

Gotujemy pysznie i ze smakiem.
Prowadzimy również kuchnię wegetariańską oraz według indywidualnej diety (uwzględniając alergie i nietolerancjepokarmowe).
W naszej pracy kierujemy się jedną, podstawową ideą – smacznie i zdrowo. Nasza praca to nasza pasja!

Śniadanie jest najważniejsze

Dzień należy zacząć ciepłym posiłkiem, w myśl tej zasady śniadanie podajemy na ciepło, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno – zimowym:

Ryż

kasza jaglana z owocami i kurkumą,

owsianka na mleku kokosowym, owsianym, ryżowym, migdałowym

płatki jęczmienne, gryczane, ryżowe, orkiszowe, żytnie

naleśniki lub placki owocowe z mąki pełnoziarnistej gryczanej lub orkiszowej

dodatki do wyboru: prażone pestki sezamu, dyni, słonecznika, melasa, miód naturalny, konfitury własne (bez żelatyny), gomasio

miód

pasztety własne: mięsne, warzywne (z roślin strączkowych, selera) lub mieszane;

 pasty do chleba (warzywne, serowe/bezserowe, hummus, jajeczne/bezjajeczne, rybne, strączkowe); lub orkiszowej

masło orzechowe
jaja

wiejskie ekologiczne jaja, wędzone ryby, własne pieczone mięsa / wędliny,

dużo warzyw, sałat, sałatek opartych na kaszach, pieczonych warzywach, kiełkach,

chleb

własnej roboty warzywa kiszone, zakwas buraczany, żurek/barszcz biały), zakwas na chleb – robimy sami 🙂

codziennie świeży, ciepły chleb żytni lub gryczany – wypiekane na miejscu oraz na własnym zakwasie

oliwa z oliwek, masło klarowane, olej kokosowy, świeże oleje tłoczone

masło

do picia: niesłodzone napary – kawa zbożowa, herbata rooibos, mięta, koper włoski, czystek, własne ziołowe mieszanki, kompoty owocowe

herbata

Posiłki

Staramy się, aby przygotowywane w naszej kuchni posiłki były takie same, jak wdomu, a jednocześnie bardzo zróżnicowane, czerpiąc inspiracje z różnych zakątków świata :-). Preferujemy prostą, zdrową kuchnię z delikatnymi smakami, bez sztucznych dodatków i wzmacniaczy smaku.

Zupy są pełne warzyw, pachnących, aromatycznych ziół, z dodatkiem masła klarowanego i dobrej oliwy.

Makarony stosujemy pełnoziarniste lub bezglutenowe kukurydziane, ryż brązowy pełnoziarnisty, a wszystkie kluseczki, ciasta, bułeczki i pierogi robimy sami. Naszą specjalnością jest właśnie to, że wszystko robimy sami domowymi sposobami, pieczemy swój chleb, robimy wędliny, pieczemy zdrowe ciasta ciasteczka, przygotowujemy własne przetwory, takie jak konfitury i dżemy.

Ograniczamy użycie produktów mlecznych, przygotowujemy również własne mleka roślinne, masła orzechowe, pastę tahini, domową nutellę na bazie awokado lub np. ciecierzycy, powidła śliwkowe, czekośliwkę i inne. Przyprawy również przygotowujemy samodzielnie na miejscu: przyprawa uniwersalna na bazie suszonych warzyw i ziół, kurkumy, czosnku i soli kłodawskiej, bulion warzywny, sól ziołowa.