
czwartki to … DZIEŃ BUŁECZEK
Wypiek bułeczek jest bardzo lubianym zajęciem, począwszy od dzieci w wieku dwóch i pół lat aż do siedmiolatków.
W naszym przedszkolu uważamy, że wspólna praca i wspólne jedzenie przy stole to ważna aktywność społeczna. Przez cały proces ugniatania, pieczenia, czekania i jedzenia dzieci uczą się zwalniać tempo swojego dnia i stają się częścią społeczności. Przy stole zaczynamy nawiązywać kontakty i tworzyć tę społeczność.
Miękkie, gąbczaste ciasto tak dobrze leży w rękach dzieci. Kiedy bułeczki są upieczone, dzieci sięgają do koszyka, aby znaleźć swoje wyjątkowe kreacje. Świeżo upieczone bułęczki to uczta dla zmysłów, tak ładnie pachną i są pyszne.
Wspólne przebywanie przy stole jest zbyt rzadkie w naszym zabieganym życiu rodzinnym. Na naszych zajęciach modelujemy spotykając się przy stole z dziećmi. Śpiewamy, opowiadamy historie, śmiejemy się, jemy i cieszymy się swoim towarzystwem — niezbędnymi składnikami szczęśliwego, zdrowego życia. W naszym przedszkolu tworzymy opiekuńcze, domowe środowisko..
Rytuał pieczenia bułeczek odbywa się raz w tygodniu. Nauczyciel zbiera dzieci przy stole i razem ugniata ciasto, wspólnie śpiewając z dziećmi różne piosenki o chlebie np.: „mało nas do pieczenia chleba” itp. Obchodzimy stół i wypowiadamy werset sypiąc mąke na rączki dla każdego dziecka. Piosenki i proste wersety towarzyszą temu wypiekowi chleba i utrzymują grupę w wesołym, pełnym miłości rytmie.
Gdy ciasto jest gotowe, dzieci ponownie ugniatają, śpiewają i formują bułęczki. Kreatywność rośnie, gdy dzieci formują ciasto w zabawne kształty, które zachwycą wszystkich przy stole. .
To, co dzieci zrobiły od podstaw z przyjaciółmi i nauczycielami, zawsze smakuje najlepiej.
DLACZEGO W NASZYM PRZEDSZKOLU LEPIMY BUŁECZKI I CHLEB ?
Praktyczne doświadczenie
Które dziecko nie lubi czuć i ugniatać ciasta na chleb, patrzeć, jak rośnie, a potem smakować prosto z pieca? Takie praktyczne doznania zmysłowe są nie tylko zabawne dla wszystkich, ale są również nieocenione dla małych dzieci, które wcielają się w nasz świat. Te przepisy zostały przekazane przez babcie, matki, ciotki i przyjaciółki. Są łatwe do naśladowania i zachęcają piekarzy, zarówno młodszych, jak i starszych, do korzystania z najlepszych możliwych składników, dzięki czemu chleb znów jest zdrowym „pracownikiem życia”, jakim był kiedyś.
Relaks i rozładowanie napięcia.
Lepienie również pozwala dziecku rozładować napięcie i zrelaksować się. Stymuluje układ nerwowy, czego konsekwencją jest rozwój umiejętności empatycznych oraz nauka komunikowania uczuć i wyrażania emocji.
Ciekawość i nauka
Wiemy, że małe dzieci najlepiej uczą się poprzez zabawę, w której są w stanie w pełni zaangażować wszystkie swoje zmysły. Pieczenie chleba jest czynnością bogatą w zmysły, która łączy w sobie konsystencję, zapachy i smaki. To organiczne doświadczenie, które ma zdolność angażowania, ciekawości i rozpalania podziwu u małych dzieci.
Pieczenie chleba: poczucie sprawczości
Doświadczenie pieczenia chleba daje również małym dzieciom poczucie wzajemnego powiązania przyczyny z konsekwencjami. Wynika to z mielenia pszenicy na mąkę, a następnie odmierzania i łączenia ciepłej wody, drożdży i oleju na ciasto. Prawdziwa, praktyczna zabawa zaczyna się od wyrabiania ciasta. Tutaj dzieci mogą wyczuć ciasto, uformować kulki lub stworzyć własne kreatywne kształty do wypieku. W trakcie pieczenia chleba cudowny zapach daje poczucie ciepła i pielęgnacji oraz wyczekiwania. Kiedy nadchodzi czas, aby dzieci usiadły i cieszyły się ciepłym chlebem z kolegami z klasy, czują ogromne poczucie spełnienia, ponieważ widziały ten proces od początku do końca. I jest coraz lepiej. Chociaż możesz nie myśleć o tym w ten sposób, pieczenie chleba to nauka. To pyszna, skomplikowana nauka, która łączy w sobie elementy fizyki, botaniki, chemii i biologii.
Kreatywność i zabawa
Wciskając ciasto do ptasiego gniazda jak miski, każde dziecko bierze szczyptę soli i wsypuje ją do studni. Olej jest wlewany. Dzieci śmieją się i rozmawiają, gdy wyciskają olej i wydaje zabawne dźwięki i zabawne kształty. Organiczne ciasto do zabawy jest teraz przekształcane w wiele wspaniałych rzeczy; smok, wąż, żaba, pizza, dziecko, ptak w gnieździe. Pomysły są obfite. Każda kreacja jest starannie umieszczana na blasze do pieczenia, aby rosła przed upieczeniem, wypełniając klasę swoim cudownym aromatem.

Szkoły i przedszkola waldorfskie na całym świecie raz w tygodniu pieką chleb albo bułeczki! Zapach przedszkolnego chleba wypiekanego u nas działa na zmysły dzieci, które go uwielbiają. Oprócz wspaniałego aromatu i domowej atmosfery, którą wielu z nas zaszczepia, jest tak naprawdę wiele pedagogicznych walorów!
